Tort weselny - efektownie i smacznie
Wybór jaki mają Pary Młode w tym względzie może przyprawić o ból głowy. Ilość smaków, kształtów i wielkości jest niezliczona i często jego wygląd jest uzależniony od umiejętności i fantazji cukiernika. Często miewamy sposobność samodzielnego skonstruowania tej słodkiej budowli, wskazówki przekazując wykonawcy. Jeśli takowej wizji nie mamy, to z pewnością możemy liczyć na inwencję producenta.
Wybór właściwego tortu weselnego
Na początek wyboru odpowiedniego tortu musimy zastanowić się nad jego rozmiarem, który jest bezpośrednio uzależniony od ilości gości weselnych. Warto mieć nieco większy tort, aby ewentualnie obdarować później zaproszonych ludzi, którzy nie mogli dotrzeć na uroczystość. Najczęściej mamy do czynienia z tradycyjnymi kształtami tego cukierniczego majstersztyku w postaci koła i kwadratu. To formy, które pozwalają wygodnie pokroić powierzchnię tej słodkości, oraz zapewnia stabilność. Jeśli jednak chcemy poszukać jakiejś odmiennej formy, to z pewnością fachowiec doradzi nam to i owo. Rozwinięte i duże cukiernie mają najczęściej katalog z przykładowymi kształtami tortów. Możemy także przedstawić swoją koncepcję, ale pamiętajmy, że ilość naszych wymagań idzie najczęściej w parze z jego późniejszą ceną.
Kwestią równie istotną co wygląd jest smak. Tutaj mamy do dyspozycji równie szeroki wachlarz wyboru. Możemy poprosić, aby każda warstwa miała inny smak, np. wanilia, czekolada i lekki mus owocowy. Każdy tort powinien posiadać rzecz jasna polewę, który ma najczęściej kolor biały, ale bywa i czekoladowa czy pastelowa.
Odpowiedni cukiernik jest bardzo ważny
Przed podjęciem ostatecznej decyzji upewnijmy się, ze trafiliśmy na odpowiedniego cukiernika. Fachowiec wysokiej klasy sam pochwali się nam swoimi osiągnięciami, jakie torty przygotowywał, gdzie i dla kogo ważnego. Powinniśmy również otrzymać próbki smaków, które ułatwią nam dokonania wyboru. Dobrze gdy tortem od A do Z zajmie się cukiernia. Nie tylko jego przygotowanie jest istotne ale i transport. Niech lepiej to pozostanie w rękach profesjonalistów, którzy w odpowiedni sposób przygotują smakołyk do zaprezentowania i wwiezienia na salę weselną. Zatroszczmy się także o odpowiedni nóż do krojenia, który nie może być zwykłym nożykiem kuchennym.
Prezentacja tortu na odpowiednim stole
Dobrze gdy do poziomu estetycznego tortu dopasujemy wygląd stołu, na którym będzie on osadzony. Moment krojenia tortu oczywiście należy wyeksponować i ogłosić gościom. Młoda Para powinna wspólnie wydzielić pierwszy kawałek, trzymając się jednocześnie za prawe ręce. Rytuałem jest wspólne zjedzenie przez Parę Młodą pierwszego kawałka, a następnie do konsumpcji przystępują goście. Tort wtedy może już kroić kelner lub kelnerka. Tort oczywiście winien być podawany w towarzystwie kawy lub herbaty.
Autor: Paweł Handzlik