Słodkości na zabawie weselnej
Najważniejszym ze wszystkich słodkości jest oczywiście tort. Poza jego walorami smakowymi (co oczywiście jest kwestią subiektywną), ogromną wartość stanowią efekty wizualne.
Wszystko z czasem się zmienia
Moda zmienia się oczywiście i tutaj. Kiedyś tort podawany był na kilku wymyślnych paterach i oczywiście w okolicach północy. Wtedy to gasły wszystkie światła i wjeżdżał on na środek sali skrząc się od sztucznych ogni. Dziś torty są coraz piękniejsze i szkoda byłoby gasić światło dlatego też nową praktyką jest podawanie ich niedługo po obiedzie, jako deser. Jest to także wzgląd praktyczny, ponieważ goście mają jeszcze miejsca w brzuchach i są wszyscy w komplecie, nie musimy martwić się, że już ktoś wyszedł i nie spróbował.
Jak przeliczyć ilość słodkości na osobę?
Kolejną ważną rzeczą są ciasta. Przelicznik ich jest różny, dlatego jeśli udacie się do którejkolwiek cukierni w Tarnowie, poproście o poradę cukiernika. Pierwszym przelicznikiem jest ilość jednej blachy na 10 osób, co powinno wystarczyć na stół i paczkę, a drugim jest około 20 dag na osobę na weselu, a paczki zamawia się wtedy z dowolną gramaturą. Ciasta nie mogą być zbyt słodkie i mieć za dużo mas – jest to rola tortu, ponadto stoją one na stole w różnej temperaturze – nie chcemy przecież, aby się zepsuły. Najpopularniejsze i najbardziej lubiane to jak zwykle: sernik, szarlotka i makowiec.