Perfekcyjny tort ślubny

Młoda para razem kroi pierwszy kawałek ciasta, a następnie rozdaje tort najbliższej rodzinie i znajomym. W salach weselnych w Bytomiu często bywa tak, że tort znajduje się w cenie posiłków płaconych za gości. Jeśli jednak należy go zamówić samodzielnie, albo młoda para chce, aby był on szczególny, musi zastanowić się nad takimi kwestiami jak:
- Smak tortu,
- Dodatki,
- Kolorystyka,
- Dekoracje,
- Figurka na tort.
Najczęściej wybierane są torty śmietankowe lub kremowe, orzechowe, czekoladowe i owocowe. Nie powinny być one zbyt słodkie lub mdłe. Kształt tortu powinien być interesujący i zachwycać gości, choć dla tych najbardziej liczy się jego smak. Ryzykowne jest wybieranie tortów o nowatorskim smaku, ponieważ trudno w ten sposób trafić w gusta gości weselnych. Najlepiej więc wybrać uniwersalny tort weselny, z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli na weselu ma być wielu biesiadników, najprawdopodobniej konieczne będzie zamówienie tortu weselnego piętrowego. Można zdecydować się na tort w mniej tradycyjnej formie – w kształcie sukni ślubnej, czy walizki. Cukiernie w Bytomiu przyjmują już takie oryginalne zamówienia na torty weselne.
Jak ozdobić tort ślubny?
Tort weselny może być ozdobiony kwiatami, owocami, perełkami, lukrem, ażurowymi wzorkami i czym tylko zażyczą sobie państwo młodzi. Wszystko zależy tu od umiejętności i fantazji cukiernika. Z czekolady plastycznej, czy też z lukru królewskiego można stworzyć interesujące wzory na tortach. Dużą popularnością cieszą się torty w stylu angielskim, pokryte masą cukrową i ozdobione wyrzeźbionymi z niej figurkami. Tort powinna wieńczyć figurka ślubna. Zwykle przedstawia ona tańczącą parę młodą, albo gołąbki i obrączki. Niemniej jednak, nowoczesne pary młode odważnie decydują się na figurki, w których panna młoda ucieka przed panem młodym, albo pan młody stoi obok swej wybranki na czworakach ze smyczą na szyi.