Fotografowie ślubni na Wasze wesele - fotograf-wesele.pl Fotografowie ślubni na Wasze wesele - fotograf-wesele.pl

Na co zwrócić uwagę wybierając tort na wesele?

Na co zwrócić uwagę wybierając tort na wesele?
Tradycja serwowania wypieków na weselu sięga starożytności. Choć ówczesne przysmaki były wytrawne, już wtedy wierzono, że przyniosą młodej parze szczęśliwe życie we dwoje. Dziś torty weselne zachwycają nie tylko bogactwem smaków, ale również elegancką prezencją i cukierniczym kunsztem. Podpowiadamy, co warto wziąć pod uwagę, wybierając weselny tort.

Odległość cukierni od weselnego lokalu

Choć wielu parom młodym sen z powiek spędzają wielkość tortu, smak czy rodzaj dekoracji, w pierwszej kolejności warto wziąć pod uwagę względy logistyczne. Nie powinny one stanowić oczywiście jedynego kryterium, ale dobrze, jeśli cukiernia nie będzie bardzo oddalona od weselnego lokalu – umożliwi to dowiezienie wypieku w nienaruszonym stanie, a walory smakowe i estetyczne zostaną zachowane aż do momentu degustacji. Przed złożeniem zamówienia należy również ustalić szczegóły dowozu – niektóre lokale (np. takie jak https://www.kandulski.pl/produkt/tort-t6) oferują dodatkowo płatną możliwość dostarczenia tortu na uroczystość.

Styl i estetyka tortu weselnego

Nie ulega wątpliwości, że tort weselny powinien być dopasowany do stylu przyjęcia. Smaczny deser pełni bowiem również rolę akcentu dekoracyjnego, który fantastycznie prezentuje się na weselnych fotografiach. Jak dopasować rodzaj wypieku do estetyki uroczystości?

  • Tort typu naked cake ozdobiony leśnymi owocami – to opcja, która dobrze sprawdzi się na weselach w stylu boho, rustykalnym i vintage.
  • Tort angielski w kolorze białym z połyskującymi akcentami – ta alternatywa najlepiej wpasuje się w klimat przyjęć weselnych w stylu glamour.
  • Klasyczny jednopiętrowy tort z minimalistycznym wzorem – wybór tego wypieku mogą przemyśleć pary, które organizują wesele w stylu industrialnym.
  • Pikowany tort ze złoceniami – takie ciasto doskonale sprawdzi się na weselach w stylu hollywoodzkim.
  • Tort amerykański – ten wypiek, jak sama nazwa wskazują, świetnie dopełni przyjęcia inspirowane Stanami Zjednoczonymi.

Smak i składniki wypieku

Obok estetyki niezwykle istotnym kryterium jest również smak. Wśród najpopularniejszych wariantów królują klasyczne propozycje na bazie jasnego biszkoptu, bitej śmietany i dodatków w postaci owoców. Coraz częściej jednak tradycyjne torty przełamywane są owocowymi musami (truskawkowym, malinowym, z czarnej porzeczki), a także dekoracjami skomponowanymi z różnego rodzaju orzechów, kawałków karmelu, czekolady, świeżych owoców. Istotne jest, aby składniki tortu weselnego były wysokiej jakości – właśnie z tego powodu warto wybrać polecaną i cieszącą się uznaniem cukiernię, która używa sprawdzonych surowców. Co więcej, w dobrym guście będzie uwzględnienie w słodkim menu potrzeb osób, które preferują dietę wegańską lub cierpią na alergie pokarmowe i zapewnić im dedykowany smakołyk.

Wskazówka: Mimo zróżnicowanych cen, szacuje się, że najniższy koszt weselnego wypieku waha się od 20 do 30 zł za kilogram. Jeśli wesele będzie liczyć 50 osób, należy rozważyć zakup ok. 5-kilogramowego tortu.

Polecamy porady i artykuły
  • Dodaj komentarz – napisz co myślisz.
Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu.
Top