Fotografowie ślubni na Wasze wesele - fotograf-wesele.pl Fotografowie ślubni na Wasze wesele - fotograf-wesele.pl

Jak wybrać catering weselny? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi

catering Lublin
Catering weselny to jedna z trzech najważniejszych rzeczy na ceremonii ślubnej. Większość wymienia go jednym tchem, zaraz po odpowiedniej orkiestrze i szczęśliwej parze młodej. Pojawia się więc pytanie, na co zwrócić uwagę przy wyborze tej usługi? Dostawcy prześcigają się w kreatywnych ofertach, czy jednak można w jakiś sposób oddzielić ziarno od plew? Oto kilka porad, jak podejść to tego zagadnienia w sposób metodyczny i skuteczny.

Catering cateringowi nierówny - zbierz kilka ofert i porównaj jeden do jednego

Pierwszym krokiem, jaki należy postawić przy wyborze cateringu ślubnego, jest szczegółowe porównanie ofert od kilku dostawców. Dzięki temu zyskasz szerszą perspektywę i wyczucie, na co możesz dodatkowo liczyć. Doskonale wiadomo, że w momencie pierwszego kontaktu z propozycją dowolnej firmy trudno określić czy cena, ilość i jakość są odpowiednie.

Zawsze dopytuj o detale - catering musi być ściśle określony

Przebierając w ofertach, staraj się dopytywać o jak najwięcej detali. To nie jest tak, że jeśli będziesz natrętny, to firma po złości zawyży swój cennik. Bez problemu znajdziesz w internecie historie, mówiące o rozczarowaniu spowodowanym tym, że pewne punkty oferty nie odpowiadały oczekiwaniom pary młodej. Nie zawsze musi to wynikać ze złych intencji. Jeżeli coś zostało określone ogólnie, to obie strony mogą mieć różne wyobrażenie efektu finalnego. Ten wątek dotyczy zarówno zimnej płyty, przystawek, jak i dań gorących. Dobra oferta będzie się składać z opisu potraw, wagi i ceny. Czasem jest to także okraszone zdjęciami. Wtedy już nikt nie będzie mieć żadnych wątpliwości.

catering Lublin

 

W temacie ciepłych dań, warto dodatkowo określić godzinę podania ich na stół. W skrajnych przypadkach, przy przedłużającym się weselu, kuchnia może odmówić podania takiego posiłku, stwierdzając, że w umowie był określony ich czas pracy i właśnie się on zakończył. Wyłapanie takiego detalu może umknąć, a niesmak pozostanie na długo.

Jakości cateringu nigdy nie poznasz po ofercie i zdjęciach

Choć to nie zawsze jest proste, to warto degustować catering na wesele przed ostateczną decyzją. Niektóre sale weselne wprost zapraszają pary młode na kilka godzin przed innymi uroczystościami. To najlepszy sposób by organoleptycznie ocenić, czy produkty są świeże, jak są podane oraz które z potraw wymienić na inne. Warto pamiętać, że nie wszystkie z nich muszą nam przypaść do gustu. Jeżeli jest to jedno lub dwa dania, to nie będzie problemu. Jak jest ich więcej, to prościej będzie wymienić catering.

Cateringu szukaj żołądkiem i sercem, logiczne argumenty zostaw na później

Wybierając catering na wesele, kieruj się własnym gustem. Wtedy najprościej będzie ci określić jakość potraw i przystawek. Jeżeli w ofercie jednego z dostawców znalazłeś gołąbki z przepisu babci, które śnią ci się po nocach odkąd pamiętasz, a dodatkowo reszta dań nie budzi większych zastrzeżeń, to warto skorzystać z tego menu.

Czasem cena bywa hamulcem przy podejmowaniu takich decyzji. Na szczęście większość ofert możesz poddać lekkiej negocjacji. Wystarczy, że zamienisz skomplikowane w przygotowaniu danie na prostszą potrawę. Często rezygnacja z jakiejś pozycji jest wręcz wskazana, bo wiesz, że twoi goście nie należą do wielkich głodomorów. Przy takim rozwiązaniu unikniesz także marnowania jedzenia, co jest dodatkowym plusem tego podejścia. Czasem niektóre firmy pozwalają na niewielką negocjację stawek, wystarczy o to zapytać przed podpisaniem umowy.

Marnowanie jedzenia - co z tym zrobić?

Kolejnym bardzo obszernym tematem, który jest istotny przy wyborze cateringu na wesele, jest wątek marnowania jedzenia. Należy podejść do niego dwutorowo. Po pierwsze, warto zaznaczyć w umowie, co się wydarzy z produktami niewykorzystanymi - bo takie zawsze się znajdą, a po drugie czy firma świadcząca taką usługę dla ciebie ma jakieś procedury związane z nimi. W idealnej sytuacji powinno być tak, że dokładnie wiesz ile surowców zostało zakupione na twoje zamówienie i ile porcji z nich zrobiono. Pamiętaj, że goście często wychodzą przed czasem, lub zwyczajnie odmawiają kolejnych ciepłych posiłków. Mogą być zmęczeni, najedzeni lub niektórych dań nie mogą zjeść z powodów zdrowotnych. Takie pozostałości powinny zostać rozliczone jako twoje, bo za nie zapłaciłeś.

Dalsze kroki zależą od preferencji. Jedni przekazują takie posiłki do jadłodajni, inni rozdzielają pomiędzy gości i rodzinę. Oba rozwiązania są logiczne, bo dzięki nim unikasz utylizowania jedzenia. Oczywiście, nie wszystko da się uchować przed zniszczeniem. Zwłaszcza sałatki, sery i ciasta po dwóch dniach mogą nie nadawać się do spożycia. Jedyne co możesz zrobić w takiej sytuacji, to nie zamawiać na wyrost.

Catering weselny - po czym poznasz dobrą firmę?

Na koniec warto dodać, że dobry catering weselny poznasz po podejściu do klienta. Jeżeli firma jest otwarta na twoje pomysły, ale przy tym mówi o zagrożenia i obawach, to możesz mieć poczucie partnerskiego podejścia do imprezy, która planujesz. To dobry znak, który sugeruje, że podczas realizacji będzie podobnie.

Artykuł sponsorowany

Polecamy porady i artykuły
  • Dodaj komentarz – napisz co myślisz.
Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu.
Top