Restauracja Karpielówka działa już od 12 lat. Powstała w 2003 r. na warszawskim Ursynowie, u zbiegu ulic Indiry Gandhi i Dereniowej.
Nazwa wywodzi się od Kościeliska Karpielówki – jednego z przysiółków pod Zakopanem. Przysiółki były nazywane od ich nazwisk lub przezwisk ich właścicieli. Te okolice odwiedzała od dziecka właścicielka restauracji, Dominika Budzińska. Z miłości do Tatr i z tęsknoty za Kościeliskiem, postanowiła przenieść trochę góralskiego klimatu do Warszawy.
Restaurację zbudowali od podstaw cieśle z Zakopanego. Na podłodze leży kamień z gór, a wnętrze jest niemal w całości wykonane z drewna, które również sprowadzono z Podhala. Goście siedzą przy ciężkich drewnianych stołach, na ławach lub krzesłach z drewnianych bali. Stylowe wnętrza zostały ozdobione autentycznymi góralskimi rekwizytami, które właścicielka przywiozła z Podhala lub otrzymała w prezencie od znajomych. Niektóre z tych pięknych rzeczy przynieśli też stali Klienci naszej restauracji.
Jak mówi właścicielka restauracji, Jej poprzednia praca wymagała częstego bywania w restauracjach, co pozwoliło jej zdobyć potrzebną wiedzę gastronomiczną. Wsparła ją również studiami podyplomowymi z zarządzania w gastronomii.
Klimatyczne góralskie wnętrza i pyszna kuchnia wprost z Podhala zyskały uznanie mieszkańców Ursynowa i nie tylko. Niektórzy Goście, zakochani w legendarnej kwaśnicy z Karpielówki, przyjeżdżają do nas także z innych dzielnic Warszawy.
O naszej kwaśnicy z uznaniem wypowiedział się znany muzyk z gór, Sebastian Karpiel Bułecka w jednym z programów telewizyjnych.
Serdecznie zapraszamy!
Liczba unikatowych wyświetleń wizytówki: 1256