Słodka atrakcja na Waszym weselu
Fontanny czekoladowe działają w analogiczny sposób jak znane wszystkim fontanny na wodę. Płynna czekolada zasysana jest do góry, by móc spłynąć po kilku kaskadach. Tworzy to niesamowity efekt wizualny. Podstawową funkcją urządzenia jest jednak dostarczanie wrażeń smakowych. Gości w każdej chwili mogą podejść do fontanny, by zanurzyć w pachnącej belgijskiej czekoladzie smakowite różności.
Nikt z gości się nie ubrudzi
Nie należy martwić się, iż podczas korzystania z fontanny Wasi goście ubrudzą się czekoladą. Zapobiegają temu długie patyki, na które nakłada się przysmaki oraz specjalnie przygotowane serwetki i talerzyki. Do obsługi urządzenia można wynająć specjalną osobę, która dopilnuje prawidłowej pracy, czystości wokół urządzenia oraz pomoże przygotować przekąskę dzieciom. Profesjonalna fontanna może pracować przez cały czas trwania przyjęcia. Nie ma ona specjalnych wymagań. Potrzebny jest tylko stabilny, wypoziomowany stół oraz gniazdo sieci elektrycznej. Niestety urządzenia nie można użytkować na świeżym powietrzu ze względu na podmuchy powietrza, które mogą rozchlapywać czekoladę oraz słodki zapach przyciągający owady.
Co możemy zyskać?
Wbrew pozorom nie jest to atrakcja tylko dla dzieci. Dorośli bardzo chętnie korzystają z fontanny. Często do urządzenia tworzą się kolejki gości, chcących przygotować słodką przekąskę. Nawet osoby, które z reguły nie preferują słodyczy, choć na chwilę podejdą, by sprawdzić jak działa fontanna. Zaciekawieni goście korzystając z urządzenia nawiązują rozmowy między sobą. Fontanny spełniają więc na weselu bardzo ważną funkcję – integrują nieznających się gości z dwóch rodzin.
Wybór słodkości
Jako smakołyki do maczania w czekoladzie najczęściej wykorzystywane są truskawki, winogrona, kawałki mandarynek, brzoskwiń czy też kiwi. W czekoladzie zanurzać można także biszkopty, wafelki, słodkie pianki i praliny. Firmy zajmujące się wynajmem fontann bardzo często w swojej ofercie mają szeroki asortyment smaków czekolady od mlecznej, białej i deserowej po toffi, cappuccino czy orzechową. Koszt wynajęcia urządzenia waha się od kilkuset do dwóch tysięcy złotych. Przy porównywaniu ofert należy sprawdzić co zawiera cena. Zwrócić należy uwagę na wielkość fontanny oraz ilość czekolady jaką otrzymacie. W cenę wliczona może być także obsługa urządzenia, smakołyki papierowe serwetki oraz talerzyki.