Czekoladowa fontanna
Działa ono w analogiczny sposób jak wszystkim znane fontanny. Ciekła czekolada zasysana jest do góry by następnie spłynąć po kilku kaskadach. Tworzy to niesamowity efekt wizualny. Fontanny nie cieszą jednak tylko oczu. Ich głównym przeznaczeniem jest dostarczanie wrażeń smakowych. Obecni na przyjęciu goście podchodzą do urządzenia by przygotować smaczną przekąskę. Łakocie jak kawałki owoców czy słodyczy nabijane są na długie patyki, by następnie zanurzyć je w pachnącej, zazwyczaj belgijskiej czekoladzie. Najlepiej nadają się truskawki, winogrona, kawałki mandarynek, brzoskwiń czy bananów. Maczać można także pianki marshmallow, herbatniki czy wafelki.
Firmy mające w ofercie to urządzenie
Firmy oferujące wynajem fontann czekoladowych w swoim asortymencie posiadają zazwyczaj wiele rodzajów czekolady. Wybierać można spośród tradycyjnych smaków, takich jak mleczna, biała lub deserowa, ale i bardziej wyszukanych – truskawkowa, toffi czy cappuccino. Fontanny na przyjęciach weselnych spełniają bardzo ważną funkcję. Integrują gości z dwóch nieznających się rodzin. Stanowią niezaprzeczalną atrakcję, do której nawet osoby z reguły nie przepadające za słodyczami podejdą choćby z ciekawości. Doskonale bawiąc się przy maczaniu przekąsek w czekoladzie, goście nawiązują rozmowy, co bardzo sprzyja integracji na weselu.
Nikt z gości się nie ubrudzi
Bardzo często pary młode obawiają się, iż ich goście niepotrzebnie się ubrudzą korzystając z fontanny. Zapobiegają temu specjalnie przygotowane talerzyki i serwetki. Można także za niewygórowaną kwotę wynająć osobę, która przez całą uroczystość będzie czuwać nad poprawną pracą fontanny. Pomoże ona dzieciom oraz osobom, które mają z tym problem przygotować słodką przekąskę. Dopilnuje także czystości w okolicach urządzenia.
Tylko do miejsc zamkniętych
Do poprawnej pracy fontanna nie ma większych wymagań. Wystarczy dobrze wypoziomowany oraz stabilny stół, który zapewni równomierne spływanie czekolady. Urządzenie powinno być umiejscowione z dala od przeciągów i podmuchów, by uniknąć rozchlapywania czekolady. Niestety fontann nie można użytkować na świeżym powietrzu, nie tylko ze względu na wiatr, ale i lgnące do słodkiego zapachu owady. Potrzebne jest także gniazdko sieci elektrycznej.
Koszty usugi
Ceny wynajęcia urządzenia wahają się od kilkuset do dwóch tysięcy złotych. Zależny jest on od wielkości urządzenia (liczby gości jakie może obsłużyć) oraz ilości czekolady. W pakiecie zawarte mogą być także smakołyki do maczania, papierowe talerzyki i serwetki oraz obsługa urządzenia przez całe wesele. Dobrze jest przy porównywaniu cen, sprawdzić co zawierają konkretne oferty. W Koninie wynajmem czekoladowych fontann zajmuje się min. Akademia Sztuki Kulinarnej Atelier. Wiele firm oferuje także wysyłkowe wypożyczanie urządzenia. Dostarczane jest ono w obie strony za pomocą usług firmy kurierskiej.