Dwór Legionistów

https://www.wesele.com.pl/userfiles/firmy/4948/153174537555271500.jpg
Niewodnica Kościelna 18-106, woj. podlaskie
Graniczna 9
tel.: 509 722 400
http://www.dworlegionistow.pl/
dworlegionistow@dworlegionistow.pl
Dwór Legionistów - Niewodnica Kościelna

Dwór Legionistów położony jest w malowniczym sosnowym lesie na skraju puszczy knyszyńskiej. Wszyscy odnajdą tu wytchnienie i spokój od zgiełku miasta oraz bliskość natury. Pobyt w naszych progach z pewnością wniesie w serce i umysł czasy chwały i wielkości naszej ojczyzny. Jest to spokojne, kameralne i komfortowe miejsce z wydzielonym własnym parkingiem. Z tarasu za dworkiem można podziwiać piękno otaczającego go lasu z przyjemnością oddychając ogromną ilością czystego i świeżego powietrza.

Zajmujemy się organizacją :
Wesel, przyjęć komunijnych,
Bankietów, konferencji,
Kuligów, przejażdżek bryczką,
Grilowania na świeżym powietrzu,
Innych imprez okolicznościowych
Służymy pomocą przy wyborze zespołów muzycznych oraz doborze jadła.


SPIS DO JADŁA

Tak być może tylko w sarmackim kraju z kresów Rzeczpospolitej naszej pani najjaśniejszej.
Miły gościu przestąp nasze niskie progi, a uraczymy Cię staropolskim jadłem tak, że przyniosą Cię na powrót Twoje nogi.
Jest tu jadło, co na gorącym piecu stało:
Rosoły i zupy, jakie mogą być tylko w naszej krainie.
Mięsa ze zwierzyny domowej, jak też po lasach chodzącej, a też latającej i pływającej.
Z zapasów zimowych będą warzywa, owoce i przetwory domowym sposobem robione.
Będą też kiełbasy i wędliny dymem własnym kadzone.
Są też kompoty i podpiwek domowo warzony.
Wszystko to sposobem z wieku XVIII, albo też litewskim, ruskim, czy też tatarskim sposobem robione. Zapożyczone od ludów tą piękną krainę zamieszkujących.

WYBÓR WEDŁUG UZNANIA
Zupy oraz rosoły:
Polewka po ułańsku (wywar z rosołu, migdały, chrzan, chleb razowy),
Zupa chlebowa po rycersku (wywar z rosołu, chleb razowy, żółtka, ser twarogowy),
Zupa wiejska (wywar z rosołu, ziemniaki, cebula, ryż),
Krupnik litewski (wywar z rosołu, grzyby suszone, kasza ziemniaki, śmietana),
Barszcz wołyński (wywar wołowy lub wieprzowy, seler, marchew, ziemniaki, kapusta biała, buraczki, fasola, śmietana, sok z cytryny),
Żurek ułański (wywar z warzyw, żeberka, grzyby suszone zakwas z mąki żytniej),
Barszcz po staropolsku (wywar z kości i warzyw, buraczki, jabłka, wino, śmietana),
Zupa ogórkowa po ułańsku (wywar z rosołu, biała kiełbasa, ogórki kwaszone),
Żurek po wiejsku (wywar z kości i warzyw, ziemniaki, słonina, żur kiszony),
Rosół po królewsku (wywar z kości i mięsa wołowego, włoszczyzna z kapustą włoską, makaron domowy lub ryż),
Gorące dania:
Gołąbki po litewsku (kapusta biała, kasza gryczana, grzyby suszone, boczek wędzony, tłuszcz)
Pierogi po kozacku - jarskie (grzyby suszone, kapusta kwaszona, cebula, tłuszcz roślinny)
Kulebiak litewski (ciasto drożdżowe, nadzienia : kasza gryczana, pieczeń wieprzowa siekana drobno, grzyby suszone)
Fałszywy zając (mięso wieprzowo wołowe mielone, jajka pieczone z przyprawami)
Pieczeń wołowa po polsku (mięso wołowe duszone w winie z przyprawami i śliwkami i rodzynkami)
Juki ułańskie (schab faszerowany pieczarkami - pieczony)
Zrazy zawijane po polsku (szynka wieprzowa, grzyby suszone, rodzynki, żółtko, cebula, śmietana)
Bitoczki w śmietanie (mielona wieprzowina i wołowina, bułka, cebula, śmietana, mąka)
Suflet z sera żółtego po ułańsku (grzyby suszone, szynka, ser żółty, jajka zapiekane)
Ozorki wieprzowe po generalsku (ozorki, włoszczyzna, rodzynki, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy)
Zeppeliny (pyzy mięsne nadziewane mięsem z kaszą gryczaną i grzybami)
Dodatki:
Ryż po chłopsku (ryż, wywar mięsny, boczek wędzony kapusta kwaszona - zapiekane)
Ryż na sypko po oficersku (ryż, cebula, tłuszcz, gałka muszkatołowa - zapiekane)
Kasza krakowska po polsku (kasza, grzyby suszone gotowane na parze)
Ziemniaki po królewsku (ziemniaki zapiekane z keczupem i białkiem)
Ziemniaki z wody
Ziemniaki po polsku (ziemniaki zapiekane z tłuszczem i bułką tartą)
Kasza gryczana na sypko
Babka ziemniaczana
Ziemniaki w mundurkach
Sałatki, surówki, przystawki
sałatka pieczarkowa
sałatka z ananasem
sałatka grecka
sałatka jarzynowa
sałatka z buraczków po generalsku
sałatka po napoleońsku (marchew, winogrona)
sałatka z ryżu po rybacku (ryż, filet śledziowy, seler)
sałatka z cebuli po polsku (cebula, jajka, cytryna)
sałatka z selerów po polsku (selery, orzechy ,śmietana)
sałatka z czerwonej kapusty (kapusta, fasola, cebula, cytryna, jabłka)
surówki sezonowe różne bez ograniczeń.

Galeria
Jak do nas dojechać?

Liczba unikatowych wyświetleń wizytówki: 987

Sprawdź inne firmy
Udostępnij
Wasza ocena
3.00 / 5
głosów: 1
Dodaj swoją opinię i ocenę
Top