Menu weselne

    Włoskie inspiracje w menu weselnym

    Kuchnia włoska może być inspirująca, jeśli chodzi o menu weselne. Jest ona można powiedzieć "bardziej bezpieczna" d innych kuchni świata, tym bardziej, że jest to bardzo popularna kuchnia nw Polsce. Warto przemyśleć jej potrawy, by urozmaicić nimi menu na weselu.

    Menu weselne – nowoczesne inspiracje

    Na weselach coraz częściej można spotkać pięknie wyglądające i nieznane dla większości dania. Trzeba przyznać, że menu weselne ma wielki wpływ na udaną uroczystość. Oprócz obowiązkowych potraw warto jest podać coś innego.

    Jak wybrać tort weselny?

    Tort weselny to jeden z głównych punktów wesela. Jego wygląd, wielkość, smak i dodatkowe efekty związane z jego podaniem są zawsze atrakcją na zabawach. Co jest najważniejsze przy wyborze tortu weselnego?

    Dania weselne – czego nie może zabraknąć?

    Na polskich weselach królują tradycyjne potrawy, jednak coraz więcej w tym temacie zachodzi eksperymentów. Ludzie starają się zachwycić wyglądem i smakiem potraw swoich gości. Co musi być na stole weselnym, by goście byli zadowoleni?

    Rozsądek i różnorodność przy stole weselnym

    Wesele jednoznacznie kojarzy nam się z muzyką, tańcami alkoholem i jedzeniem. Te dwa ostatnie elementy wesela należy dobrać z rozsądkiem i niemal salomonową mądrością. Trzeba to wszystko bardzo właściwie zaplanować.

    Różnorodność na stole weselnym

    Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że dobra zabawa na weselu poza obecnością na parkiecie ma związek także z menu weselnym. Odpowiedni dobór dań i wszystkich dodatków z pewnością korzystnie wpłynie na jakość przyjęcia.

    Żeby nie zabrakło wódki!

    Wybór alkoholu na wesele jest istotny. Trzeba zastanowić się jaki typ trunków będziemy serwować. Potrzeba również przeliczyć potencjalną ilość butelek. W przypadku większego zakupu najlepiej udać się do hurtowni w celu dokonania zakupu.

    Słodka niespodzianka na Waszym weselu

    Na weselach w Stanach Zjednoczonych bardzo popularne są fontanny czekoladowe. Na polskim rynku jest to coraz bardziej popularna usługa, którą oferuje wiele firm. Taka słodka niespodzianka z pewnością będzie atrakcją dla waszych gości i to nie tylko tych najmłodszych.

    Trunki na zabawie weselnej

    Bez wątpienia alkohol ma znaczenie w wyborze menu weselnego, chociaż zdarzają się także imprezy bezalkoholowe. W Polsce wódka to tradycyjny trunek, jednak trzeba także zadbać o dobre wino i inne alkohole. Wszystko zależy od tego jakich będziemy mieli gości weselnych.

    Wybierając tort ślubny.... kwestie wizualne i smakowe

    Wybór tortu weselnego na wesele jest ważny. To jest także jeden z obowiązkowych punktów programu każdej zabawy weselnej, kiedy to właśnie tort pojawia się na sali, a para młoda kroi pierwsze kawałki dla gości. Warto jest zadbać o sprawy wizualne i smakowe tortu.

    Jakie menu na wesele?

    Podczas załatwiania sali weselnej zwykle ustala się menu weselne. Najpóźniej na kilka miesięcy przed uroczystością powinno się wszystko mieć ustalone. Przeważnie lokal weselny organizuje wszystko sam. Po stronie pary młodej pozostaje ewentualnie zadbanie o napoje, alkohol i tort weselny.

    Perfekcyjny tort ślubny

    Tort ślubny jest ważnym elementem wesela. W zależności od regionu kraju lub preferencji organizatorów jest serwowany o północy lub zaraz po obiedzie. W Bytomiu tradycyjnie tort "wjeżdża" na salę o północy.

    Fontanna czekoladowa na weselu

    Fontanna czekoladowa na weselu może być ciekawą atrakcją dla gości. Takie urządzenie znane jest od dawna ze Stanów Zjednoczonych, jednak coraz częściej spotkać je można na polskich zabawach weselnych. Płynna czekolada daje ciekawy efekt wizualny oraz jest smaczna.

    Słodkości dla gości weselnych

    Weselne paczki z ciastem oraz wódka weselna były do niedawna najczęstszymi podarunkami dla gości po weselu. Aktualnie w naszym kraju obowiązują w tym zakresie trochę inne zasady, o których poniżej pragniemy wspomnieć.

    Tort weselny - cud weselny

    Nie można sobie chyba wyobrazić wesela bez tortu. Jest to obowiązkowy punkt programu każdego przyjęcia weselnego. Jego podaniu towarzyszy efektowny wjazd na salę oraz jego krojenie robione przez młodą parę.

    Tort weselny - efektownie i smacznie

    Bardzo ważnym elementem na zabawie weselnej jest tort. Powinien on być bardzo smaczny i wyglądać efektownie. Przeważnie jest w kolorze białym, co łączy się ze ślubną kolorystyką. Wielkie znaczenie ma także jego bogate zdobienie oraz wysokość na kilka pięter.

    Słodkości na zabawie weselnej

    Podczas wesela bardzo ważne jest menu. Nie można tutaj pominąć słodkości. Jak pokazuje praktyka ciasta szybko znikają ze stołów. Warto zatem zastanowić się jak uatrakcyjnić menu w tym zakresie. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.

    Tradycja czy trendy? Wybieramy weselne menu

    Każda planująca wesele para młoda staje przed wyzwaniem podczas organizacji. Jest wiele spraw, o które trzeba zadbać, by wszystko było zaplanowane właściwie. Wiele spraw związanych jest z dopasowaniem się pod gusta gości weselnych, gdyż to m.in. dla nich takie przyjęcie jest wyprawiane.

    Fontanna czekoladowa - słodka weselna atrakcja

    Aby uatrakcyjnić wesele szuka się różnych pomysłów. Jedna z atrakcji może być czekoladowa fontanna. Takie urządzenie będzie bardzo ciekawe i zadowoli nie tylko dzieci. Warto rozważyć taki pomysł podczas planowania.

    Menu weselne

    Jedzenie jest bardzo ważnym elementem każdego wesela. Przeważnie stanowi ono także największy wydatek nowożeńców. Najgorzej wspominamy te wesela, na których potraw było za mało lub po prostu były niesmaczne. Jak skomponować menu, które zadowoli gości weselnych?

    Kiedy ustalić menu weselne

    To kiedy wybierzecie menu weselne zależy głównie od miejsca, w którym organizujecie przyjęcie. Jeśli wybraliście dom weselny lub restaurację, przeważnie rezerwujecie tylko termin oraz ewentualnie opcję cenową i płacicie zaliczkę. Ostatecznie elementy menu ustala się zaś ok. 1-2 miesiące przed weselem. Inaczej wygląda kwestia zamawiania firmy cateringowej. Zazwyczaj trzeba z nią ustalić wcześniej zakres usług i opcję, którą wybieracie. Jeśli decydujecie się na zatrudnienie kucharki, menu możecie ustalić z nią kilka tygodni przed imprezą, tak aby zdążyła zaopatrzyć się w niezbędne produkty lub zlecić zakupy wam.

    Na co zwrócić uwagę wybierając menu weselne?

    Ustalając menu weselne zwróćcie uwagę na ilość i różnorodność dań, a także na sposób ich podania. Dowiedzcie się, które potrawy będą serwowane do stołów, a które zostaną położone na szwedzkim stole, z którego każdy będzie mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję. Restauracje coraz częściej proponują umieszczenie ciepłych dań takich jak barszcz, żurek czy ragout właśnie w podgrzewaczu, dzięki czemu nie wystygną i goście mogą częstować się kiedy mają ochotę i w odpowiedniej porcji. Jeśli więcej dań jest podawanych na szwedzki stół, poproście zespół weselny aby ogłosił to gościom. Starsze osoby są przyzwyczajone do serwowania dań, a podchodzenie i nakładanie potraw może być dla nich problematyczne.

    Ważne jest także to, o której godzinie zaczniecie zabawę weselną. Jeśli ceremonia w kościele rozpoczyna się o godzinie 17:00 i na salę dotrzecie dość późno, nie ma sensu serwować 5 ciepłych posiłków. Inaczej sprawa wygląda gdy ślub odbywa się wcześniej. Standardowo serwuje się 4 ciepłe posiłki, ciasto, tort weselny oraz zimną płytę, która do rana jest uzupełniana na szwedzkim stole.

    Bardzo istotne jest ustalenie co zawiera cena menu weselnego. Nieraz niska cena może być spowodowana dodatkowymi kosztami, które będziecie musieli ponieść. Zapytajcie czy w cenie są napoje, alkohol taki jak piwo, wino oraz powitalna lampka szampana, drobne ciasteczka i ciasta, owoce oraz tort weselny. Niektóre restauracje w cenie obsługi zapewniają także dekorację stołów, nocleg dla nowożeńców i kilka pokoi dla gości, a także tradycyjne powitanie chlebem i solą. Inne mogą podnieść cenę o korkowe za alkohol, który wniesiecie na salę.

    Pamiętajcie, że ilość tzw. „talerzyków” musicie podnieść o porcje dla kamerzysty, fotografa, zespołu weselnego i innych osób pełniących usługi na weselu. Dopytajcie jak wygląda cena za dzieci i osoby, które pojawią się tylko na obiedzie. Zazwyczaj za dzieci do 3 lat nie płaci się, większe dzieci to połowa ceny, podobnie jak ksiądz, który pojawia się tylko na obiedzie.

    Dobra restauracja jak i firma cateringowa powinny dołożyć wszelkich starań aby usatysfakcjonować gości weselnych. Podczas wręczania zaproszeń zapytajcie rodzinę i znajomych o preferencje żywieniowe. Może się okazać, że ktoś jest wegetarianinem, jest uczulony na któryś z produktów lub z powodów zdrowotnych nie je produktów mlecznych czy z glutenem. Warto zadbać o to, aby te osoby na weselu znalazły coś dla siebie.

    Ustalając menu weselne dopytajcie też czy jedzenie, które zostanie po weselu zabieracie ze sobą. Będziecie musieli wtedy zadbać o transport i odpowiednie naczynia. Jeśli planujecie skromne poprawiny w domu, w gronie najbliższej rodziny, zaoszczędzicie podając smakołyki z poprzedniego dnia. Jedzenia często jest tak dużo, że goście nie zdążą pokosztować wszystkiego. Drugi dzień to dobra okazja, żeby to nadrobić.

    Menu weselne – ceny

    Rozbieżność cenowa za menu weselne jest bardzo duża. Kwota zależy od rodzaju potraw, ilości ciepłych dań, tego czy alkohol i słodkości są zawarte w ofercie. Za menu w firmie cateringowej na 2-dniowe wesele zapłacicie ok. 120-160 zł za osobę. Suma kosztów w restauracji waha się między 150-270 zł za osobę. Warto zwrócić uwagę jakie dodatki są zawarte w tej cenie. Część restauracji podaje obiad i ciepłe dania na talerzu, inne serwują mięsa, surówki, ziemniaczki i frytki na półmiskach. Druga opcja jest dużo lepsza, ponieważ wybór i ilość jedzenia jest większy, a każdy może nałożyć taką porcję, jaka mu odpowiada.

    Przykładowe menu weselne


    1. Menu weselne tradycyjne

    Powitanie pary młodej chlebem i solą, lampka szampana dla gości

    Zupa: Rosół z makaronem lub krem grzybowy

    Danie główne: Półmiski z mięsami – kotlet schabowy, devolay, rolada drobiowa, pieczeń z karkówki

    Dodatki: Ziemniaki, frytki, ziemniaczki pieczone, sosy, trzy rodzaje surówek

    Deser: Lody z owocami, ciasta

    Zakąski: Wędliny, deski serów, tymbaliki, jajka faszerowane, koreczki z pomidorami i mozzarellą, śledź pod pierzynką, pasztet domowy, sałatka grecka, sałatka jarzynowa, pieczywo

    Tort weselny

    Ciepłe danie 2: Rolada z kluskami śląskimi i kapustą

    Ciepłe danie 3: Barszcz z krokietem

    Ciepłe danie 4: Bigos staropolski

    2. Przykładowe rozszerzone menu weselne

    Powitanie pary młodej chlebem i solą, lampka szampana dla gości

    Przystawka: Szczupak faszerowany na musie chrzanowym

    Zupa: Zupa z raków

    Danie główne: Półmiski z mięsami: cielęcina, kaczka z jabłkami, schab nadziewany śliwkami, polędwiczki w sosie kurkowym

    Dodatki: Pieczone ziemniaczki, puree, kluseczki, frytki, surówki, warzywa na parze, buraczki

    Deser: Pieczone banany z lodami i sosem, ciasta

    Zakąski: Tradycyjnie wędzone wędliny, deska serów, sałatka jarzynowa, sałatka grecka, pasztet z wątróbki, jajka z kawiorem, ryby wędzone, galaretki drobiowe, pieczywo

    Tort weselny

    Ciepłe danie 2: Prosiak podawany z kapustą

    Ciepłe danie 3: Boeuf strogonow

    Ciepłe danie 4: Łosoś z sałatką

    Ciepłe danie 5: Barszcz z krokietem

    Dodatki do menu weselnego

    Obok serwowanego menu restauracje i firmy cateringowe coraz częściej oferują dodatkowe bufety. Najpopularniejsze są wiejskie stoły z regionalnymi przysmakami i alkoholami. Efektownie wyglądają candy bary z kolorowymi muffinami, pralinami i piankami.

    Nowożeńcy chętnie organizują także bufety kuchni innych krajów – np. sushi, śródziemnomorski czy karaibski. Jednym z hitów są też barmani na wesele, którzy serwują kolorowe drinki.

    Top