Jak wybrać tort weselny?

Jak wybrać tort weselny?
Decyzja o wyborze tortu weselnego to jeden z ciekawszych elementów przygotowań do wesela. Zwykle są one bardzo piękne, cieszą oko, ale też świetnie smakują. Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze tortu, aby spodobał się nam i gościom?

Tort weselny to jeden z kluczowych detali wesela, przyjęcie nie będzie pełne bez niego. To, jaki ma on być to już kwestia drugorzędna i właściwie jest ograniczona tylko wyobraźnią pary młodej. Większość stawia na tradycję, podczas gdy inni chcą się wyróżnić i planują tort według swoich własnych pomysłów. Jakie są kwestie, które trzeba rozważyć przy wyborze toru weselnego?
 

Wielkość i kształt

Czy decydujemy się na klasyczny, trzypiętrowy, okrągły tort w kolorze białym czy postanawiamy iść pod prąd i zamiast jednego ciasta poczęstować gości piramidą słodkich babeczek, jest kilka kwestii, które musimy wziąć pod uwagę podczas wyboru tortu. Oto punkty, które koniecznie trzeba rozważyć podczas wybierania tortu.
 

Wygląd tortu

To punkt, przy którym można naprawdę poszaleć, bo właściwie nie ma ograniczeń w tym, co można zaserwować. Może to być ciasto ze zdjęciem młodej pary, w jakimś niesamowitym kształcie np. kuli, czy drzewa, albo z ciekawymi ozdobami. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby tort pasował do całej koncepcji wesela, czyli np. nie był ekstrawagancki, gdy cale wesele utrzymane jest w klimacie lat 30. Tort można dobrać właściwie do wszystkiego np. do sali, do sukni panny młodej, zrobić go pod kolor sukienek druhen, czy umieścić na nim ozdoby, które mają związek z nazwiskiem małżonków lub z ich zainteresowaniami. Najbardziej popularne zdecydowanie są tory okrągłe, złożone z platform, najczęściej trzech. Młode pary chętnie wybierają te w kolorze białym, écru, cappuccino lub beżowym, ciekawie wyglądają także torty w różu.
 

Smak tortu weselnego

Każdy chce, aby jego tort był smaczny i przypadł do gustu gościom, warto jednak podkreślić, że nie można zadowolić wszystkich. Najbezpieczniejszą opcją jest wybranie smaków dosyć „neutralnych”, a za takie uchodzą waniliowy lub orzechowy. Dobrym wyborem jest też połączenie wanilii ze smakiem owocowym np. truskawką, która trochę ją odświeży. Możecie też uznać, że skoro to wasze przyjęcie to zaproponujecie gościom wasz ulubiony smak, albo poczęstujecie ich czymś naprawdę niezwykłym np. tortem mandarynkowym. Warto pamiętać, że tort powinien komponować się w menu weselne, ważne zwłaszcza, aby pasował do dań serwowanych wcześniej i później, a także by nie powielał smaku innych dostępnych deserów, różnorodność potraw jest bardzo ważna.

 


Wielkość tortu na wesele

Ustalenie wielkości tortu sprawia zwykle problemy nowożeńcom. Dlatego ważne, aby poradzić się cukiernika, u którego zamawiacie ciasto, jego doświadczenie na pewno pozwoli mu lepiej ocenić wymaganą wielkość. Zwykle przyjmuje się, że jedna porcja to około 100 – 120 g i ważne jest podkreślić, że porcji musi być minimum tyle, ile gości przybędzie na wesele. To oczywiste, że nie wszyscy będą zainteresowani zjedzeniem tortu, ale lepiej się zabezpieczyć, kawałka ciasta nie może zabraknąć dla nikogo. Warto też rozważyć zamówienie większego tortu, aby przekazać go niektórym gościom do domu lub poczęstować osoby niezaproszone np. sąsiadów lub kolegów z pracy.
 

Koszt tortu weselnego

Niestety budżet to kwestia, która może ograniczać nieco nasze pomysły, ale nie można pominąć tego punktu. Ceny tortów weselnych kształtują się różnie, w zależności od ich wagi, skomplikowanego wyglądu lub dodatków, a nawet miejscowości. Oczywiście im bardziej niestandardowy tort, tym więcej będziemy musieli za niego zapłacić. Zwykle ceny kształtują się na poziomie 45 – 100 zł za kilogram tortu, a na sto osób potrzeba nam tort ważący 10 kg. Łatwo można przeliczyć cenę końcową, choć warto wspomnieć, że za dodatki np. figurki płaci się osobno.


Minimalny koszt tortu w różnych miastach:

 

Miasto Cena: zł za kg
Warszawa 75 
Kraków 55
Gdańsk 50
Wrocław 50
Poznań 45
Łódź 40

 

Autor: Kinga Jaromin

Polecane artykuły

Słodkości na zabawie weselnej Słodkości na zabawie weselnej
Poza okazałym menu, dobre wesele nie może obyć się bez słodkości. Często słyszymy opinie, że na tego typu przyjęciach nie je się zbyt dużo ciast, jednak praktyka pokazuje, że znikają one dość szybko i kelnerzy często muszą uzupełniać patery....
Czytaj więcej

Wasze komentarze (0)

  • Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu obiektu.
Top