Wideofilmowanie - baza kamerzystów - filmy-wesele.com.pl Wideofilmowanie - baza kamerzystów - filmy-wesele.com.pl

Różnorodność na stole weselnym

Różnorodność na stole weselnym
Każde wesele rozpoczyna się od powitania Pary Młodej, chlebem i solą. Następnie goście wznoszą toast szampanem. To ostatnie dwa elementy weselnego menu, którym musimy się podporządkować. Wybór innych potraw, dań i napojów należy do nas.

Jak przy każdej decyzji ślubno-weselnej, tak i w doborze menu musimy najpierw wyznaczyć sobie budżet jakim dysponujemy na ten cel. Warto zastanowić się w czym gustują nasi goście.Czy są osoby, które nie jadają jakiś potraw. Warto pamiętać, że bywają wokół nas wegetarianie, wiec choć jedno danie mogłoby być bezmięsne. Ważna jest więc różnorodność, która daje nam pewność, że trafimy choćby w minimalnym stopniu w gusta wszystkich biesiadników.


Nie tylko oczekiwane "pewniki"

Poza standardowym rosołem z makaronem warto mieć w zanadrzu inne zupy i kremy. Na stole powinny znaleźć się różne rodzaje mięs, surówek, a także ziemniaki i ich smażone odmiany. Drugie dania stanowią najczęściej posiłki kuchni polskiej. Te sprawdzą się na pewno, ale warto wzbogacić wachlarz potraw innowacjami spoza granic kraju. Trzeba jednak zachować zdrowe proporcje, bo wielu gości nie lubi eksperymentować z kulinariami.


Coś słodkiego?

Podanie deserów stanowią jeden z najbardziej ulubionych momentów. Na pierwszy „ogień” na ogół idą np. płonące lody w pucharkach. To efektowny i jakże smaczny wstęp do ciast, wśród których dominują serniki, makowce czy przekładane biszkopty. Punktem kulminacyjnym weselnych słodkości jest tort. W tym względzie, tradycyjnie zależnie od grubości portfela, mamy do wyboru różnych kształtów i rozmiarów arcydzieła cukiernictwa. Najczęściej zamawianymi smakami tortów są: śmietankowy, czekoladowy i orzechowy. Warto dołożyć wszelkich starań aby ten tort nie tylko znakomicie smakował, ale i wyglądał efektownie. Chwila krojenia tortu przez Parę Młodą jest momentem, który obowiązkowo znajduje się na kartach albumu fotograficznego czy materiale filmowym z wesela. Dla chcących zaimponować swoim gościom, firmy cukiernicze przygotowują fontanny z czekolady. Na stołach powinny znajdować się patery z owocami, które nie potrzebują zbyt wiele fatygi przy konsumpcji.


Coś przed oczepinami

Tuż przed oczepinami niektórzy pozwalają sobie na zamówienie pieczonego świniaka. To spora atrakcja dla zgromadzonych gości, którym przecież nie na co dzień zdarza się kosztować w ten sposób przygotowanych posiłków. Do mięsa tego rodzaju na ogół podawana jest gotowana, kiszona kapusta. Po północy na wytrwałych czeka jeszcze jeden ciepły posiłek, który najczęściej stanowi barszcz i krokiet. Więcej porad na ten temat udzieli wam forum ślubne. Ponadto weselne stoły nie powinny być nawet na chwilę puste. Dlatego obsługa sali weselnej cały czas dba o to by nie zabrakło wędlin, sałatek, ryb oraz napojów.


Róznorodność menu

Jak można łatwo zauważyć, wesele pochłania duże ilości jedzenia, co wiąże się z nie małymi wydatkami. Na ogół w restauracjach czy domach weselnych płacimy za każdego gości z osobna. Opłata owa wynosi od 140 zł (restauracja Różany Dworek) do 220 zł (hotel „u Pietrzaków”). Dodatkowo należy opłacić alkohol, z który często musimy zapłacić nawet do 80 zł od osoby. Trunki często podawane są przez barmana i rachunek za zużyty przez gości alkohol płacimy po weselu. Oczywiście, jeśli istnieje taka możliwość, to obsługi wraz z kucharkami szukamy na własną rękę, sami zaopatrzmy się w alkohol, co może nam przynieść spore oszczędności.

Polecamy porady i artykuły
  • Dodaj komentarz – napisz co myślisz.
Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu.
Top