Auta ślubne - znajdź wymarzony samochód do ślubu - auta-wesele.pl Auta ślubne - znajdź wymarzony samochód do ślubu - auta-wesele.pl

Menu weselne – nowoczesne inspiracje

Menu weselne – nowoczesne inspiracje
Nikt nie powiedział, że weselne menu musi być nudne. To, co podacie na stole, zależy tak naprawdę tylko od was. Dajcie zainspirować się ciekawym rozwiązaniom, a sprawicie, że wasi goście zapamiętają to przyjęcie na długo.

Byliście niedawno na kilku weselach znajomych lub rodziny i wszędzie przewijał się ten sam bufet? Znudzeni jesteście rosołem i schabowym na obiad oraz podawaniem sernika i szarlotki na deser? Menu weselne wcale nie musi być nudne, nie musi też być w żadnym razie tradycyjne. Zobaczcie, jakie nowoczesne pomysły świetnie odnajdą się na weselnym stole!
 

Wyjątkowe menu dla gości

Globalizacja sprawiła, że dania z najodleglejszych zakątków świata trafiły na nasze stoły i świetnie się przyjmują. Wymyślane są coraz nowsze ich konfiguracje, podawane często w nowoczesny, minimalistyczny sposób. Dlaczego nie zainspirować się tym i nie zaserwować gościom weselnym naprawdę wyjątkowych dań? To może być przepis na to, że wasze wesele będzie niezapomniane i z pewnością wyróżni się wśród innych. Choć pewnie nie warto ryzykować i budować całego menu z nietradycyjnych dań, bo może to spowodować, że niektórzy gości wyjdą z imprezy głodni, to warto wpisać w kartę pewne nowoczesne elementy.
 

Kuchnia fusion na weselu

Kuchnia fusion polega na łączeniu tradycyjnych przepisów z różnych części świata i komponowanie na tej podstawie całkowicie nowego dania, które zaskoczy inną jakością. Jako przykład można tutaj podać spaghetti z owocami morza lub pizzę z ananasem, czyli całkowicie nowe wydanie tych typowo włoskich dań. Kuchnia fusion na weselu może być wykorzystana w każdym daniu, łącznie z obiadem, jednak jeśli obawiacie się, jak byłaby przyjęta, najlepiej sprawdzi się w formie przekąsek np. małych kanapeczek z ciekawymi składnikami. Zastosować można właściwie wszystko, owoce morza, ryby, delikatne mięsa, ale także egzotyczne warzywa np. pomidor Kumato, czy wodny szpinak. Takie menu najlepiej zamówić w firmach specjalizujących się w cateringu fusion, które najczęściej są także restauracjami. W ramach przygotowań do wesela możecie wybrać się do jednej z nich i spróbować, czy takie jedzenie na pewno wam odpowiada. W końcu to wy bierzecie odpowiedzialność za to, co pojawi się na stole.
 

Amerykańskie słodycze dla gości weselnych

Słodkości to nieodłączny element menu weselnego, który idealnie nadaje się do tego, aby pójść “pod prąd” i zaproponować gościom nowe rozwiązania. Bardzo popularne stały się ostatnio cupcakes, czyli ciastka w formie babeczek, zwykle ciekawie i kolorowo udekorowane. Postawienie na stole piramidy z takich babeczek świetnie się prezentuje, do tego stopnia, że cukiernicy proponują nawet stworzenie z nich tortu weselnego. Możecie pójść jeszcze dalej i przygotować spersonalizowane cupcakes, czyli napisać imię oraz nazwisko każdego z gości i położyć je na talerzyku w miejscu, gdzie gość powinien siedzieć, zamiast karteczek. Inną opcją jest wręczenie gościom takiej babeczki jako podziękowania za wzięcie udziału w weselu, którą przekażecie w momencie, gdy będą wychodzić. Wtedy napis na babeczce może zawierać datę ślubu lub wasze imiona oraz słowo “Dziękujemy”.

 


Czekoladowa fontanna na stole weselnym

Element coraz popularniejszy na polskich weselach, bo ma charakter bardzo wyjątkowy i elitarny. Poza tym, na każdym weselu na pewno znajdzie się spora liczba osób, które nie mogą oprzeć się czekoladzie, fantazyjnie spływającej po brzegach naczynia, przybierającej formę fontanny. Jej nieodłącznym elementem są owoce, podawane w obfitości i różnych rodzajach, które nabiera się na patyczek i zanurza w spływającej czekoladzie. Najlepiej z dobrej jakości belgijską czekoladą, która zwykle jest serwowana, komponuje się kiwi, świeży ananas i truskawki. Czasem podaje się także inne przekąski np. suche ciasteczka takie jak biszkopty, pianki lub rurki waflowe. Ważne, żeby nie wybierać kruchych ciastek, ani słodyczy w polewie. Czekoladowa fontanna jest zwykle jedną z największych atrakcji wesela, często wspominaną i wychwalaną w opowieściach gości, dlatego zapewne okaże się dobrą inwestycją.
 

Kolorowe koktajle zamiast weselnej wódki

Ciekawe inspiracje nie ograniczają się tylko do menu, “poszaleć” możecie też z alkoholem. Świetną opcją jest otwarty bar i serwowanie gościom kolorowych koktajli. W tym celu można specjalnie wynająć barmana (sprawdźcie, czy wasza sala weselna przewiduje taką możliwość), który będzie spełniał każde życzenie gości. Margarita, mojito, Krwawa Mary cieszą się niezmienną popularnością wśród wielu osób, ale barman może także improwizować i serwować inne drinki. Dobrym pomysłem jest przygotowanie specjalnego drinku na tę wyjątkową noc, który łączyłby składniki, które oboje lubicie lub oddawał naturę waszego związku. Jeśli jeszcze bardziej chcecie zaskoczyć gości, dobrym pomysłem jest wykorzystanie pomysłu, który został już wymieniony, czyli fontanny, tyle że nie czekoladowej, a... alkoholowej. Ta również prezentuje się niesamowicie i nie jest jeszcze tak powszechna na polskich weselach, dlatego pozytywne zaskoczenie gości macie zagwarantowane.

Tak prezentuje się fontanna alkoholowa:

 


Menu weselne naprawdę nie musi być nudne, macie wiele opcji do wykorzystania. Warto jednak pamiętać, że nie ma sensu przesadzać i całkowicie wykluczać bardziej tradycyjne dania. Nie bez powodu są one tak często obecne w menu weselnym, po prostu dobrze się sprawdzają. Jeśli zachowacie rozsądek i znajdziecie “złoty środek” między tradycją a nowoczesnością, na pewno skradniecie serca gości.

 


Autor: Kinga Jaromin

Polecamy porady i artykuły
  • Dodaj komentarz – napisz co myślisz.
Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu obiektu.
Top