Zespoły weselne - muzyka-wesele.pl Zespoły weselne - muzyka-wesele.pl

Dania weselne – czego nie może zabraknąć?

Dania weselne – czego nie może zabraknąć?
Obecnie coraz bardziej popularne jest eksperymentowanie z menu weselnym. Pary inspirują się egzotyczną kuchnią lub starają się na nowo odkrywać kuchnię polską, jednak z pewnymi wariacjami. Co jednak koniecznie musi się pojawić na weselnym stole, aby goście uznali wesele za udane?

Rosół, schabowy, Strogonow, krokiety z barszczem – to bardzo typowe potrawy, które można spotkać na większości wesel. Coraz częściej jednak pary decydują się odchodzić od takiego zestawu i przygotowują bardziej nowoczesne menu weselne. To dobry pomysł, jednak musisz pamiętać, aby nie pójść za daleko, bo z powodu braku niektórych dań, goście mogą czuć niedosyt. Jakie to potrawy? Czego pod żadnym względem nie powinno zabraknąć na weselu?
 

Różne gusta ludzi

Ludzie mają bardzo różne gusta, dlatego raczej nie spodziewaj się, że zadowolisz wszystkich. Rozwiązaniem tej sytuacji jest przygotowanie bardzo różnorodnego menu weselnego, ale to też ma swoje ograniczenia. Ważne, aby pozostawić gościom wybór poprzez przygotowanie 2-3 opcji każdego posiłku i dużej ilości przekąsek. Warto eksperymentować, ale bez przesady. Pewne kategorie dań muszą się pojawić, bo bez nich goście będą czuć niedosyt i mogą uznać, że wesele było źle przygotowane. Oto lista rzeczy, o których nie możesz zapomnieć.
 

Tort weselny

Żelazny punkt każdego wesela, najczęściej podawany około godziny 22:00. Zwykle gasną światła, a tort wjeżdża na platformie w otoczeniu zimnych ogni, rozświetlając salę. Możesz uznawać, że jest to trochę pospolite, ale z drugiej strony to spora atrakcja, oczekiwana przez większość gości. Potem następuje także jego krojenie przez parę młodą i rozdawanie kawałków ciasta gościom, co jest bardzo tradycyjnym momentem wesela. W dobieraniu tortu możesz kierować się swoimi preferencjami, zadbaj jednak by nie był on zbyt słodki, dla większości osób będzie on nie do zjedzenia, przez co wiele może się zmarnować. Nie ma też sensu kupować bardzo dużego tortu, 3 warstwy powinny zdecydowanie wystarczyć.

 


Dania mięsne

Pod warunkiem, że nie organizujesz wegetariańskiego przyjęcia weselnego, dania mięsne są koniecznością i to w dużej ilości. Na obiad najlepiej zaserwować kilka mięs do wyboru np. pieczeń z sosem, roladki lub nadziewane kotlety. Typowego schabowego także można uwzględnić, bo zawsze znajdą się goście, którzy preferują tę tradycyjną potrawę. Wybór można jeszcze poszerzyć i do mięs dodać ryby np. łososia lub pstrąga, ale raczej w mniejszej ilości, bo na stole powinny zdecydowanie królować mięsa. Najlepiej, jeśli będą one stanowiły także podstawę zimnego bufetu. Bardzo popularny jest tzw. stół wiejski, który zawiera w sobie różnego rodzaju szynki, kiełbasy, czy właśnie pieczone, podawane na zimno mięsa.
 

Przekąski

Jedno jest pewne, podczas wesela goście muszą mieć co zjeść przez cały czas. Niezależnie czy zapewnisz pewną ilość jedzenia na każdy stolik, czy zrobisz to w formie szwedzkiego stołu, przekąski muszą być dostępne. Mogą to być wymienione wcześniej mięsa na zimno, do tego koniecznie ciasta i inne słodycze oraz owoce. Bardzo dobrze spełniają się w tej roli kanapeczki koktajlowe lub słone tarty. Możesz też pójść jeszcze dalej i zaserwować owoce morza, np. krewetki lub sushi. Taki gest na pewno zostanie doceniony, zwłaszcza że te potrawy robią się coraz popularniejsze w naszym kraju. Nie zapominaj jednak, że typowych przekąsek także nie powinno zabraknąć, tym samym trafisz w gusta większości gości.

 

 

 

Ciepłe dania

„Zimna płyta” to podstawa wesela, jak zostało to już powiedziane, na stole cały czas powinny się znajdować jakieś potrawy, ale nie możesz zapomnieć także o gorących daniach serwowanych przez całą noc, przynajmniej 2-3 razy, poza obiadem. Ciepłe danie łagodzi skutki alkoholu i jest punktem, którego większość gości oczekuje podczas przyjęcia. Często w tym charakterze podaje się bigos, Strogonow, krokiety, czy gulasz i wydaje się, że to dobry wybór. O późnej porze, kiedy każdy w zasadzie jest najedzony, sprawdzone potrawy są przyjmowane najlepiej.

To, jakie konkretnie dania wybrać należy do twojej decyzji, jednak aby pogodzić tradycję z nowoczesnością, warto, aby na bankiecie pojawił się zarówno schabowy, jak i ciekawe danie twojego pomysłu. Jeśli dasz gościom wybór, to sami zdecydują, co jest dla nich najlepsze i na pewno ocenią wesele jako bardzo udane.
 

A dla tych szukających prawdziwie egzotycznych inspiracji polecamy naukę gotowania piotrosza!

 

 

Autor: Kinga Jaromin

Polecamy porady i artykuły
  • Dodaj komentarz – napisz co myślisz.
Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu.
Top